Meghirdették a magyarok számára fenntartott helyeket a rendőrképző intézetek

Apjok Norbert: minél több magyar rendőrt közösségeinkben

 

Apjok Norbert RMDSZ-es parlamenti képviselő eljuttatta szerkesztőségünkbe azt az érdekvédelmi szervezetnek küldött átiratot, amit a Máramaros Megyei Rendőrkapitányság állított össze, és amely a magyar anyanyelvűek számára a rendőrképző intézetekben fenntartott idei helyekről tájékoztat.

Eszerint a fővárosi ,,Al. I. Cuza” Rendőrakadémia közrendészeti és közbiztonsági szakán 6 helyet tartanak fenn a magyarok számára. A beiratkozásnál a jelentkezőknek nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy magyar nemzetiségűek, illetve egy kisebbségvédelmi szervezet (pl. RMDSZ) ajánlását is csatolniuk kell.

A câmpinai ,,Vasile Lascãr” és a kolozsvári ,,Septimiu Mureºan” altisztképző iskolákban is vannak magyaroknak fenntartott helyek. Az első intézmény 8, míg a második 3 helyet kínál fel azoknak a nem román ajkú végzősöknek, akik a rendőri pálya mellett döntenek.

A beiratkozással, vizsgával kapcsolatban az oktatási intézmények honlapjain tájékozódhatnak:

www.academiadepolitie.ro

www.scoalapolitie.ro

www.scoalapolcj.ro

A szükséges nyomtatványok letölthetők a Máramaros Megyei Rendőrkapitányság honlapjáról:

http://mm.politiaromana.ro.

„Hetedik éve tartanak fenn helyet országosan a Rendőr Akadémia tanintézményeiben a magyar és más nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok számára. Az idei tanévben fenntartott 17 hely is azt bizonyítja, hogy az RMDSZ 2010-ben kormányhatározatba emelt javaslatának ma is jól látható eredménye van.” – nyilatkozta Apjok Norbert RMDSZ-es képviselő, az alsóház közrendészeti bizottságának tagja azt követően, hogy kérdezésére a Máramaros megyei rendőrség arról tájékoztatta, hogy a 2017-es tanévben 6 helyet tartanak fenn magyar diákok számára a rendőrakadémián. A megyei rendőrség közleménye szerint további 11 helyet különítettek el a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok számára az altisztképző iskolákban. Jelenleg zajlik a felvételi az akadémiára.

Szórványvidéken sajnos egyáltalán nincs, vagy csak elvétve van magyar, vagy magyarul beszélő rendőr. Apjok Norbert képviselő kifejtette: „a rendőrakadémián, illetve az altisztképző iskolákban külön helyek vannak fenntartva a magyar fiatalok részére, rajtunk múlik, hogy élünk ezzel a lehetőséggel, vagy sem. Mi azért dolgozunk, hogy az erdélyi magyar fiataloknak lehetőségük legyen a szülőföldön való boldogulásra.”

Emlékeztetjük az érdeklődőket arra, hogy míg a román ajkúaknak fenntartott helyeken túljelentkezésre kell számítani, addig a magyarok számára kijelölt helyek általában be sem telnek. Ily módon ez komoly előnyt jelenthet a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára. (tamási)

Leave a Reply